Monday, May 9, 2011

η Δημοκρατική Συμμαχία ..για την μέρα της Ευρώπης

Europe_day_2011_en1

Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Η 9η Μαΐου είναι μια ημέρα γεμάτη συμβολισμούς για κάθε ευρωπαίο πολίτη. Σαν σήμερα το 1945 τερματίστηκε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, σαν σήμερα το 1950 ξεκίνησε η οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης με τη δήλωση Schuman. Σε αυτή την 60χρονη ενοποιητική πορεία πετύχαμε πολλά. Διασφαλίστηκε η ειρήνη, η συνεργασία, η ευημερία και η ανάπτυξη στη γηραιά ήπειρο. Ξεπεράστηκαν οι προαιώνιες έχθρες και αντιπαλότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας πραγματικής «ένωσης κρατών και λαών», στη βάση της αλληλοκατανόησης, της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης, της συνοχής και του κοινού πολιτισμού.

Europe-day-2010-logo-280x300

Η πορεία αυτή δεν ήταν απρόσκοπτη και χωρίς δυσκολίες. Κάθε άλλο. Η Ευρώπη και η κοινή της προοπτική σφυρηλατήθηκαν μέσα από τα προβλήματα και τις αντιξοότητες. Η ενοποιητική διαδικασία ενδυναμώθηκε και μεγεθύνθηκε μέσα από τη διαχείριση των κρίσεων που κατά καιρούς ανέκυπταν. Όπως πολύ σοφά υποστήριζε κι ο Jean Monnet «η Ευρώπη θα φτιαχτεί μέσα από τις κρίσεις, και ότι η Ευρώπη θα είναι το σύνολο των απαντήσεων στις κρίσεις αυτές». Με άλλα λόγια η Ευρώπη προχωράει μπροστά κάθε φορά που η απάντηση που δίνει σ’ ένα πρόβλημα είναι περισσότερη Ευρώπη.

Europe-day-poster_square

Σήμερα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ίδρυσή της, αλλά και με τη χώρα μας ν’ αποτελεί το επίκεντρο της κρίσης αυτής, τα λόγια του Jean Monnet είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Όχι για να αποτελέσουν άλλοθι για τις δικές μας παραλείψεις και σφάλματα, αλλά για να οριοθετήσουν το μονοπάτι της λύσης που θα δημιουργήσει περισσότερη και ποιοτικότερη Ευρώπη.

Europemay9

Για τη χώρα μας ο δρόμος είναι απλός και ξεκάθαρος. Τομές και ρήξεις παντού, σε όλα αυτά που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες. Σε όλα αυτά που μας πληγώνουν ως έθνος και που μας αποστερούν το μέλλον. Δεν φταίει η Ευρώπη για τα λάθη μας. Δεν φταίει η Ευρώπη για το οικονομικό και κοινωνικό μας αδιέξοδο. Πρωτίστως ευθυνόμαστε εμείς. Πρέπει να το παραδεχθούμε. Εμείς είμαστε αυτοί που δημιουργήσαμε ένα αναποτελεσματικό κράτος και μια μη παραγωγική κρατική μηχανή. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αυτό που δεν πρέπει ν’ απολέσουμε ως Έλληνες, είναι η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και συνείδηση. Δεν πρέπει να χάσουμε την πίστη μας στην ενωμένη Ευρώπη. Γιατί δεν είμαστε απέναντι και στα χαρακώματα με τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Είμαστε σε πόλεμο με τον κακό μας εαυτό. Η Ευρώπη εδώ και 30 χρόνια είναι το σπίτι μας, είναι το κοινό μας μέλλον».

Posted via email from brexians posterous

No comments: